Aginda 29-05-17: Literêr berneprogramma Twizel mei Matty de Vries

logo.ensafh

Tijdens de Kunstweek van Achtkarspelen is er speciaal omdenken voor kinderen in de basisschoolleeftijd (7 -11 jaar). Op maandagmiddag 29 mei a.s. biedt Matty de Vries, schrijfster/vormgeefster/beeldend kunstenaar/performer, een literair kinderprogramma in It Vleckehûs te Surhuisterveen. Ze leest daarbij voor uit eigen werk en gaat met de kinderen op een creatieve manier aan de slag.

Matty de Vries werd geboren in 1959 in Twijzelerheide en studeerde van 1986 – 1991 aan de ABK Minerva in Groningen (schilderen en illustratie). Sindsdien heeft ze regelmatig geëxposeerd in Nederland, in de USA (Los Angeles), in België, in Spanje, in Engeland en Schotland en in Duitsland.

Van 2000 tot 2003 nam ze deel aan een reizende groepsexpositie gebaseerd op wiegeliedjes, ‘The Mare’s Tale’ in Engeland en Schotland; in 2003/2004 stelde zij een vervolg op deze tentoonstelling samen in Nederland onder de titel “Een schaap met witte voetjes”. In 2005 maakte ze een reis naar Peru. Dit resulteerde in het project Ande(r)s, ze maakte 25 altaarkastjes vergezeld van een boekje. Haar werk is besproken in nationale kunsttijdschriften (‘Kunstbeeld’ en ‘Kunstwerk’), in regionale kranten in Nederland en in internationale kranten (USA, Engeland, Duitsland). Op muzikaal gebied zingt ze en speelt ze o.a. accordeon. Op theatergebied doet ze kleinkunstachtige performances voor kinderen en volwassenen. Multitalent Matty de Vries is een kleurrijke verschijning, zowel in haar voorkomen als in haar werk. Vanaf 1997 schrijft zij kinderverhaaltjes en sinds 1999 poëzie, vanaf 2002 ook in het Fries. In 2014 verscheen haar Friese kinderboek “Piter, Pom en pake Pleister”, waarbij zowel tekst als illustraties van haar hand zijn. Het schrijven in haar moedertaal ervaart Matty als een ontdekkingsreis. Haar schilderijen zijn kleur en sfeer verstild, haar illustraties heel direct en speels en haar kleinkunst is lichtvoetig. Al deze aspecten zijn terug te vinden in haar vormgeving en poëzie.

Voor de Keunstkrite heeft Matty vanaf 2010 poëzielessen op basisscholen in Achtkarspelen en zat zij in de jury van de Jan Ritskes Poëziewedstrijden. Ook trad ze op tijdens de Jan Ritskes Poëzienacht in 2010. Matty’s voorstellingen zijn voor kinderen altijd een feest. Naast het educatieve karakter is er altijd “licht, kleur en lucht”. Aanvang: 16.00 uur. It Vleckehûs, B.J. Schurerlaan 14, 9231 CE Surhuisterveen (naast de bibliotheek). De kindermiddag is gratis te bezoeken, aanmelden is gewenst. Dit kan via info@keunstkrite.nl of 06-16480634. Info Kunstweek van Achtkarspelen: www.keunstkrite.nl

Tekst: Keunstkrite Twizel

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *