Aginda 28-10-17: Dichter bij de dood

logo.ensafh

Historisch Centrum Leeuwarden presenteert zaterdagavond 28 oktober 2017 in samenwerking met Buurtvereniging Rengerspark en Melvin van Eldik, DICHTER BIJ DE DOOD een poëziemanifestatie op de Oude Begraafplaats aan de Spanjaardslaan te Leeuwarden.
Op een zonovergoten 2e Pinksterdag 2012 vond de laatste, drukbezochte, aflevering van dit evenement plaats. Dit keer is gekozen voor een herfstige ambiance: ’s avonds in het halfdonker bij het knekelhuisje op de begraafplaats. Thema’s in het programma zijn dit keer: de dood, de nacht en geschiedenis van Leeuwarden.
Dichter Jean Pierre Rawie uit Groningen, wiens prachtig gedicht ‘Spanjaardslaan’ in een poëzietegel voor de ingang van de begraafplaats ligt, zal komen voordragen uit zijn nieuwste bundel ‘Handschrift’. Op ontroerende wijze doet de dichter kond van zijn grootse en bewogen zielenleven in vormvaste en technisch volmaakte gedichten, die bovenal ontroerend en al te menselijk zijn.
Nicolaas Matsier (1945) debuteerde in 1976 met de verhalenbundel Oud Zuid. Zijn werk heeft een beschouwelijk karakter. Een vast thema is het orde proberen te scheppen in de werkelijkheid. Aanstaande november komt zijn nieuwe dichtbundel uit: ‘Zonder titel, zonder jaar’. ‘Ik schrijf nu en dan een gedicht. Om een etser te eren. Om na te denken over een rivier. Omdat er iemand jarig is. Vanwege een afscheid. Omdat het herfst is. Omdat het nieuwjaar is. Omdat er een gedicht moet komen voor bij een ingang, om overheen te lopen. Is elk gedicht dan eigenlijk een gelegenheidsgedicht? Daar zou ik wel vóór zijn, ja, om het zo te zien. Met dien verstande dat de gelegenheid echt voor zichzelf spreekt en er niet met de haren bij gesleept wordt,’ aldus Nicolaas Matsier.
Syds Wiersma (1963) noemt zichzelf een mystiek dichter. Een kenmerk van de mystiek is dat, dat wat je ziet, niet alleen reëel is, maar tegelijkertijd ook symbool voor het heilige erachter. Door het symbool heen voel je jezelf ineens in die heelheid en heiligheid staan. Binnenkort verschijnt zijn derde dichtbundel ‘Tweintich leafdes in saudade / Twintig liefdes een saudade’ bij uitgeverij Frysk & Frij. De dood, de nacht en Leeuwarden zijn terugkerende thema’s in zijn poëzie.
De gedichten van Anneke Wasscher worden vooral gekenmerkt door een zekere melancholie. De inspiratiebron is de tijd. In haar debuutbundel ‘Atlas van de tijd’ wordt dit thema vanuit diverse invalshoeken belicht. Hoe het gegeven van voorbijgaan invloed heeft op relaties. Verlies, afscheid en gemis. Portretten van mensen in bepaalde fasen van hun leven worden vergroot. Het ouder worden komt aan bod. De onomkeerbaarheid van het bestaan. Er is verwondering over het ongrijpbare van het fenomeen tijd. Tijd heeft ons ook een erfenis nagelaten. Zowel in positieve zin (bijvoorbeeld kunst) als negatieve zin (oorlogen). ‘Atlas van de tijd’ probeert deze aspecten in beeld te brengen door de taal. Het is de oogst van een kleine tien jaar dichten.
Sigrid Kingma (1989) studeerde Nederlands en Fries aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Als dichter treedt ze regelmatig op bij diverse gelegenheden in Noord Nederland. Haar voordrachtspoëzie kenmerkt zich met name door het samengaan van nostalgie met moderne technologie. Ze debuteerde in 2016 met de tweetalige bundel Reade triedleas/Red wireless.
Zanger/gitarist Jan Kuipers uit Drachten zal een ballade vertolken van Roel Slofstra, de Friestalige troubadour, over een wereldberoemde danseres, wier moeder op de Algemene Begraafplaats ligt. De Leeuwarder zanger/gitarist Johan Juckers bekend van Irish Stew zal zijn eigen liedjes zingen over bekende figuren uit de Leeuwarder geschiedenis.
De avond zal geopend worden door de kersverse wethouder van monumentenzorg en volkshuisvesting Jan Atze Nicolai. Het programma begint om 20.00 uur, zal ongeveer een uur duren zonder pauze en zal gepresenteerd worden door Melvin van Eldik. Entree is gratis!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *