Besprek Alpita de Jong ‘Triomfen en tragedies van een uitmiddelpuntig man. Joost Halberstma’

logo.ensafh

Hij werd in 1789 geboren in Grouw als zoon van een bakker en handelaar. Aan het doopsgezind seminarie in Amsterdam kreeg hij een opleiding tot predikant, waarna hij predikant werd in Bolsward. In 1821 werd hij beroepen in Deventer, waar hij tot zijn dood bleef wonen.

Hij was een opvallende dominee. Hij hield er niet alleen zeer liberale opvattingen over kerk en geloof op na, maar wijdde zijn lange leven (hij werd bijna 80) aan de bestudering van de ontwikkeling van de Friese en andere talen. Bovendien deed hij aan archeologie en aan politiek, en bestudeerde hij godsdiensten, volksliederen en gebruiken als het beschilderen van paaseieren. Ook had hij grote belangstelling voor moderne technieken.

Lês fierder by Trouw (beheinde tagong)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op