Teleks: Graet Hylper Wordeboek ferskynt 29 maart

logo.ensafh

Het Hindeloopers is een dialect van het Fries, maar heeft een eigen ontwikkeling doorgemaakt, zodat het tegenwoordig behoorlijk van het gewone Fries afwijkt. In die zin is het vergelijkbaar met de Friese dialecten van Terschelling en Schiermonnikoog. Het Hindeloopers valt op door zijn conservatisme: verscheidene eigenschappen van het Oudfries zijn er nog in terug te vinden.
Alhoewel er al een Hindelooper woordenboek(je) bestond (Gosse Blom: Hylper Wurdboek, 1981), is in 2006 op de Fryske Akademy toch besloten om een nieuwe versie te maken, om op die manier de Hindelooper taal nog een zo goed mogelijk te beschrijven.
Na jaren van intensieve arbeid is het woordenboek nu gereed. Het telt meer dan 1000 pagina’s, een record voor een Fries dialectwoordenboek.

Lês fierder by Groot Sneek

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op