Blog Cornelis van der Wal: Job Degenaar wol in priis, mar wurdt diskriminearre

logo.ensafh

In opfallend ynstjoerd stik fan Job Degenaar yn de Ljouwerter Krante fan 02-11-19. In sitaat: ‘De in 2018 ingestelde jaarlijkse Kultuerpriis van De Fryske Marren is uitsluitend bedoeld voor literair, muzikaal of toneelwerk in het Frysk.’

Lês fierder by Cornelis van der Wal

Abonneren op
Job Degenaar
Gast
Job Degenaar

Allereerst, beste Cor: het gaat niet om mij. Ik hoef helemaal geen prijs van De Fryske Marren te krijgen. Destijds heb ik van de gemeente Lemsterland een prijs ontvangen, de Fedde Schurer Cultuurprijs, waar ik blij mee was. Er speelt wat anders. Een gemeente is een overheidsorgaan dat er in principe voor al zijn inwoners moet zijn. Ik vind dat een gemeente, zeker in een tijd van sterk toenemende internationalisering, oog moet hebben voor al zijn schrijvers, of ze zich nu in het Fries, Engels, Arabisch, Turks, Tigrinya, Nederlands of in een dialect uiten.

Job Degenaar
Gast
Job Degenaar

Laat ik het nog anders zeggen, Cor: Nederlandse culturele overheidsprijzen – en zeker van gemeentes, die immers het dichtst bij haar inwoners staan – zouden ook uitgedeeld moeten kunnen worden voor uitingen van haar inwoners in het Frysk, Engels etc. Daar is niets koloniaals aan.