Greta Monach en de geschiedenis van de computerpoëzie in de lage landen en omstreken

logo.ensafh

De geschiedenis van de computerpoëzie in het Nederlandse taalgebied begint in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw. In april 1963 om precies te zijn. Het zou mij ontgaan zijn, ware het niet dat ik onlangs een tekst van Gerrit Krol onder ogen kreeg met daarin de volgende passage: “Toen ik las, in Vrij Nederland, dat Piet Grijs [één van de vele pseudoniemen van Hugo Brandt Corstius] zich ging interesseren voor poëzie, herinnerde ik mij twee dingen: dat hij de eerste was, in Nederland, die (in 1964) computer-poëzie maakte en dat hij, zonder dat hij erbij vertelde dat hij de computer had gebruikt, wat output geplaatst kreeg in het Hollands Maandblad, waarmee bewezen was dat het nog echte poëzie was ook. Hij leidde daaruit af dat poëzie gewoon ‘onzin’ was en hield zich verder definitief aan proza.” (Gerrit Krol, De schrijver, zijn schaamte en zijn spiegels, 1981, p.84)

Lês fierder by Ooteoote

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op