Besprek ‘Wek yn ‘e rivier’ fan Durk van der Ploeg

logo.ensafh

Wek yn ‘e rivier is een knap opgebouwd boek dat laat zien dat over de (rol van) de Tweede Wereldoorlog telkens opnieuw geschreven kan worden. Het gaat over een gezin dat door de oorlog verscheurd wordt, verteld door de broer die zijn hele leven lang in de schaduw denkt te staan van zijn zes jaar oudere broer Ake. De twee broers zijn de hoofdpersonages in het verhaal. Dat heeft als nadeel dat beide personages niet helemaal uit de verf komen. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat juist de raadselachtigheid die beide personages houden doordat niet alles verteld wordt of kan worden, juist een pluspunt is. De ik-figuur leer je niet door en door kennen omdat hij zich richt op het vertellen van het verhaal van zijn broer Ake. En die leer je niet helemaal kennen doordat de ik-figuur pas achteraf diens leven reconstrueert en ook niet altijd deel uitgemaakt heeft van het leven van Ake.

Lês fierder by besprekker Jelle van der Meulen

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments