Steven Sterk – De midden en de beide einen

logo.ensafh

Boekverkoper, uitgever en galeriehouder Steven Sterk (1958) publiceerde in 1985 een Friese (verzamel)dichtbundel. In 2004 debuteerde hij als romanschrijver en nu komt hij met een autobiografische verhalenbundel. In vijftien verhalen geeft de auteur een mooi overzicht van diverse periodes uit zijn leven. Meteen al in het eerste verhaal schrijft hij met een aanstekelijk enthousiasme over zijn liefde voor eilanden, een schilder als Benner of middeleeuwse miniaturen. Hij doet dat in een zwierig verhalend Fries dat leest als een trein, zonder ook maar enige poging te doen om die taal op ‘moderne spreektaal’ te doen lijken. Maar ja, Sterk is een romanticus, zoals hij in dat verhaal veelvuldig als een ironische mantra herhaalt.

Lês fierder by Jelle van der Meulen