Waarom niet meteen alle recensies automatisch genereren?

logo.ensafh

Stond ik op het punt om naar aanleiding van een bericht op Tzum over het voornemen van NBD Biblion om recensenten te vervangen door automatisch gegenereerde aanschafinformaties een verontwaardigd stukje te schrijven, blijkt het allemaal toch wat genuanceerd te liggen dan Tzum doet voorkomen.

In mijn arbeidzaam leven als bibliothecaris vlooide ik in het kader van wat ‘collectievorming’ werd genoemd minstens tweehonderdduizend van die aanschafinformaties door. Aanschafinformaties – ai’s voor intimi – zijn korte op bibliotheekgebruik toegesneden recensies (dus waarom die recensies doorgesluisd worden naar bol.com is me al een tijdje een raadsel). Behalve een korte weergave van de inhoud, bevat een ai informatie over de bruikbaarheid van een titel voor de openbare bibliotheek. Die aanvullende informatie kan de lettergrootte, het gebruik van scabreuze taal, de moeilijkheidsgraad en/of het vermelden van vergelijkbare titels bevatten.

Lês fierder by Hanta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *