Column: Coen Peppelenbos – Hoe maak je gedichten van Vasalis en Kopland kapot?

logo.ensafh

In de tijd dat we op de lerarenopleiding nog tentamens poëzie-analyse afnamen, de tijd dat de letterkunde nog niet bij 1880 begon, behandelden we tijdens colleges regelmatig het gedicht Afsluitdijk van M. Vasalis. Ik heb het idee dat ik het gedicht en de gedachte achter het gedicht redelijk begrijp en heb het idee dat het gedicht toegankelijk is voor iedereen, al heb ik de wonderlijkste interpretaties gelezen over geesten uit de andere wereld die op bezoek kwamen in de echte wereld. De eerste regel ‘De bus rijdt als een kamer door de nacht’ is er bij mij zo ingesleten dat ik bij bussen die in de nacht langsrijden automatisch aan die regel denk. De laatste dagen is er een discussie gaande over dit gedicht van Vasalis. Dichter Martin Reints vond de volgende regels anatomisch onmogelijk.

Lês fierder by Tzum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *