Teleks: ‘Gangreen is een beerput vol adders, maar het boek moet worden bewaard in plaats van weggemoffeld’

logo.ensafh

Het is deze eerbiedwaardige Academie die onlangs voor de tweede keer ‘de canon van de Nederlandstalige literatuur’ heeft samengesteld. Ze kan daarvoor niet fel genoeg geroemd en bedankt worden, en niet fel genoeg bekritiseerd en bespot. Nee, dat is geen tegenstrijdigheid. Artistieke lijstjes dienen om tegelijk bijval, afval, afkeer, inkeer, instemming, ontstemming, ontzag en hoongelach te oogsten. Discussie is het doel, nooit de lijst op zich. Die moet juist vlot, onvoorspelbaar en zelfs ongefundeerd kunnen veranderen, om nog meer discussie uit te lokken.

Lês fierder by Tom Lanoye op Humo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *