Teleks: Stichting Fonds Schrijvers in Nood bestiet meikoarten 50 jier

logo.ensafh

Mooi nieuws: Stichting Fonds Schrijvers in Nood, dat veel bekender is onder de internationale naam ‘Foundation PEN Emergency Fund’ bestaat binnenkort een halve eeuw. Op 13 januari 1971 richtte A. den Doolaard, de auteur van De herberg met het hoefijzer, het fonds op toen hij vicepresident van PEN Nederland was (later werd hij ook vice-president van het overkoepelende PEN International). De bestaansreden van het fonds is een zeer praktische: er ontbrak iets in het concept van PEN, namelijk financiële steun voor schrijvers in noodsituaties. Die hebben niet alleen morele en literaire steun nodig, niet alleen resoluties en begrip, maar ook geld om bijvoorbeeld te vluchten of om hun leven weer op te bouwen na mishandeling of detentie. Het fonds verleent hulp aan professionele schrijvers, journalisten, redacteuren en/of uitgevers, waar ook ter wereld, die in acute nood verkeren om wat ze geschreven of gepubliceerd hebben en dringend geld behoeven. De hulpverlening is eenmalig per auteur. Bij uitzondering volgt nog een aanvulling als de situatie onveranderd slecht blijft.

Lês fierder by PEN Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *