Aginda 28-01-2021 / 03-02-2021: Tsead Bruinja en Nyk de Vries op Poetry on Impact

logo.ensafh

Poetry on Impact

Poëzieweek 28 januari / 3 februari
Dichters laten je alle hoeken van je kamer zien!

Tijdens de Poëzieweek brengt Poetry International elke dag een uitgesproken dichter uit binnen- of buitenland bij je thuis. Live via zoom lezen zij aansluitend op het Achtuurjournaal gedichten over zaken die er naast het hete nieuws zeker óók toe doen, gevolgd door een Q&A. Dus zet koffie klaar en geniet van afzwaaiend Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Poëziegeschenkauteurs Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi, Bristol city poet Vanessa Kisuule, Plattelandsdichter Paul Demets, kersvers P.C. Hooftprijswinnaar Alfred Schaffer, Dichter fan Fryslân Nyk de Vries en Neerlans ultieme ambassadeur voor de poëzie Ellen Deckwitz.

Via Poetry on Impact maak je kennis met dichters die veelal als streek- of stadsdichter of Dichter des Vaderlands bovenop de actualiteit zitten, en wier werk mede daardoor een duidelijk antwoord kan zijn op de vraag wat de rol van dichters en hun poëzie zoal is. Klik op de foto’s hieronder voor meer info, wil je er online bij zijn en je vragen stellen, koop je ticket voor € 5,- per aflevering.

 

Tsead Bruinja, afzwaaiend Dichter des Vaderlands

Do 28 januari, 20:30-21:00

“Ik wil de menselijke kant van de zaak belichten, maar ik moet ook ruimte hebben om boos te zijn – en dan misschien ongelijk te krijgen,” zei Tsead Bruinja bij zijn aantreden als Dichter des Vaderlands in 2019. Wat het menselijke betreft, hij reisde in 2019 langs Friese verzorgingshuizen om ‘poëzie op te halen’. Met de bewoners dook hij in het verleden en maakte van hun herinneringen gedichten. En dit jaar sprak hij met TBS’ers en schreef er de documentaire poëziebundel ‘Springtij’ over. Ondertussen schreef hij voor NRC scherpe gedichten over eindeloos gepolder en passiviteit bij politiek en publiek om slepende kwesties aan te pakken. “De publieke ruimte is een ontmoetingsplaats van uiteenlopende, uitgesproken meningen. Dat mogen mijn gedichten ook zijn.”

Event op facebook > https://www.facebook.com/events/2776348395963248

Post op facebook > https://www.facebook.com/PoetryInternational/posts/10159140873992020

Post op Instagram > https://www.instagram.com/p/CKMlZe8lEP8/

 

Nyk de Vries, Dichter fan Fryslân

Di 2 februari, 20:30 – 21:00

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries is dichter, schrijver en muzikant en staat bekend om zijn karakteristieke, indringende en vaak muzikale voordracht. Hij schrijft prozagedichten, korte verhalende poëzie vol verwondering en melancholie. Met een enkel detail maakt hij je uit het niets deelgenoot van een uitzonderlijke belevenis, ergens op deze aarde. Als Dichter fan Fryslân reageert hij met poëzie op de Friese actualiteit. Poëzie is juist zo mooi ‘omdat het gaat over jezelf, over mensen in dezelfde steden en dorpen, met dezelfde vragen en verlangens.’ De titels van zijn bundels vormen een gedicht op zich: ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’, ‘Per ongeluk reed ik naar het zuiden’ en ‘Motorman’. In 2015 verscheen zijn roman ‘Renger’, dat hij ook als hoorspel uitbracht.

Event op Facebook > https://www.facebook.com/events/243572503799073

Post op Facebook > (deze komt helaas vanuit instagram, niet direct te delen op facebook)

Op Instagram > https://www.instagram.com/p/CKenxC3l_4n/

Boarne: Poetry International

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *